Glasbeni nastop

Imate glasbeni talent? Radi pojete in igrate na različne glasbene inštrumente a se bojite nastopanja pred veliko množico?

V svetu glasbe je veliko različnih glasbenikov, zato je še toliko bolj pomembno, da si izviren. Nekateri imajo več izkušnj in nekateri manj z glasbeni nastop, vsak je samo človek in velikokrat se lahko pred nastopom pojavi živčnost in misel ali bo lahko zdržal pod pritiskom. Strah pred javnim nastopanjem lahko čutimo kot povišani srčni utrip, suha usta, potenje, povišan adrenalin, mentalna blokada, tresoč glas. Temu se preprosto reče trema.

glasbeni nastop

Kako do samozavesti?

Poti do samozavesti je več. Nekateri ljudje so že po naravi bolj samozavestni, drugi jo sčasoma pridobijo. S psihično pripravo in treningom lahko dosežemo, da bo glasbenik med nastopom užival. S tem bo tudi svojo energijo in ljubezen prenesel na občinstvo. Nihče ni popoln in med nastopanjem se nam ni potrebno obremenjevati zaradi manjših napak. Svoje napake moramo sprejeti in iti naprej. Razlogov zaradi katerih imamo težave pred glasbeni nastop je več: premalo samozavesti, strah da bomo med glasbeni nastop naredili napako, se nam bodo gledalci oz. poslušalci smejali itd.

Če mislite, da lahko izboljšate sebe in svoje nastopanje pred veliko množico, obstajajo razni programi ter knjige, ki pripomorejo k temu. Vsak dan si je potrebno zastaviti nove izzive ter cilje. S tem izboljšamo svojo samozavest, se uspešno spoprimemo s tremo. S trdim delom pridemo daleč. Če pogledamo svetovne glasbenike, vemo da so morali trdo garati, da so prišli tja kjer so sedaj. Nastopati pred več tisočglavo množico ni lahko. Dobro moramo poznati samega sebe in verjeti, da nam uspe kar želimo doseči. S trdim delom in ljubeznijo do dela, ki ga opravljamo je veliko lažje. Pomembno je, da med glasbeni nastop uživate in se povežete z vašimi poslušalci, kajti to naredi nastop nepozaben in vam pomaga pri vaši samozavesti.