Otroški avtosedeži imajo tako prednosti, kakor tudi svoje slabosti. Ravno zato je še kako pomembno, da se starši pred nakupom čim bolj informirajo.

otroški avtosedežiKadar se odpravljate v nakup novega otroškega avtosedeža, je smiselno, da se predhodno informirate, da se posvetujete glede varnosti, nameščanja, uporabe, udobja in konec koncev tudi cene. Otroški avtosedeži so različnih cenovnih razredov, vendar nikakor ni nujno, da so tisti dragi avtosedeži kaj veliko boljši od cenejših, le morebiti imajo nekatere dodatne funkcije, nemalokrat pa se zgodi, da morate plačati tudi samega proizvajalca oziroma ime podjetja. Vsi avtosedeži niso primerni za prav vsak tip avtomobila, kar je tudi eden izmed razlogov, da se posvetujete, kako bi otroški avtosedež ustrezal vašemu avtomobilu. Ob vsem tem, pa je tukaj še otrok. Tudi otrok ima svoje želje, potrebe in v kolikor želimo doseči, da bo otroški voziček otroku resnično udoben, je smiselno, da po nakupih s seboj vzamemo tudi otroka. Kakšen otroški avtosedež bo najbolj primeren za otroka je odvisno od njegove starosti in teže. Otroški avtosedeži se razvrščajo v štiri skupine in sicer skupino 0+, ki je namenjena dojenčkom do prvega leta starosti, skupino I, katera je namenjena otrokom težkim od devet do osemnajst kilogramov oziroma nekje do četrtega leta starosti, skupino II, ki je namenjena otrokom od petnajst do petindvajset kilogramov in zadnja skupina III, ki je namenjena otrokom od petindvajset do šestintrideset kilogramov telesne teže. Vsi otroški avtosedeži morajo biti homologirani po najnovejšem standardu ECE številka 44/03 in 44/04. Pomembna je tudi oranžna nalepka, ki se pogosto nahaja na strani otroškega avtosedeža in nam pove, da je otroški avtosedež izdelan v skladu z najnovejšimi varnostnimi standardi. V prodajalnah bi morali biti prav vsi otroški avtosedeži homologirani, saj trgovci nehomologiranih otroških avtosedežev ne smejo prodajati.

Kateri otroški avtosedeži pa so najbolj varni, udobni in kakovostni, pa lahko preverite na testih Avto-moto zveze Slovenije.