Zobje so pomemben del telesa. Imamo samo ene zobe in moramo jih čuvati, da se ne poškodujejo do te mere, da bi jih morali odstraniti. Morda je za vaše težave z zobmi primerna zobna prevleka ali pa se bo zobozdravnik odločil za drugačno vrsto zdravljenja. Sami namreč ne moremo vedeti, kakšna je diagnoza zdravja našega zobovja. Prav tako ne morete vedeti, katera oblika zdravljenja bi bila najbolj primerna za vas. Dobro pa je vseeno, da se v neki meri pozanimate, kakšne so vaše možnosti, če imate občutek, da vam pri zobozdravniku niso bile predstavljene.

zobna prevleka

Kdaj je primerna zobna prevleka?

Ko se govori o zobozdravnikih se v večini primerov govori o dobri ustni higieni in o plombiranju zob. Plombiranje zob je prva stopnja zdravljenja zoba. Tisti zob, ki ga karies poškoduje, je potrebno namreč pozdraviti, da se karies ne širi. To se lahko naredi preprosto s plombo. Postopek je preprost in ne traja dolgo.

Če pa se zoba ne more pozdraviti s plombiranjem, pa je treba najti drug način zdravljenja, Tu pride v poštev zobna prevleka. Gre ta obnovitev zobne krone. Z zobno prevleko se prekrije celotna površina zoba in tako prepreči, da bi se karies še naprej širil in v najslabšem primeru prišel do korenine zoba.

Zobne prevleke se lahko uporabi tudi v nekaterih drugih situacijah. Lahko se za zobno prevleko odločijo tisti, ki imajo obarvan zob, ki kvari izgled. Priljubljena oblika uporabe zobnih prevlekah je namreč v estetskem zobozdravstvu, kjer se lahko močno izboljša videz naravnih zob, če vam niso všeč. Prav tako so zobne prevleke priljubljene pri zobeh, ki imajo poke. Z zobno prevleko se namreč onemogoči, da bi se pok na zobu razširil. Zobno prevleko se uporablja tudi kot nadgradnja implantata ali pa se izdela zobna prevleka na nosilnih zobeh, kot mostiček.